Accueil

"Agir en juif, c'est chaque fois un nouveau départ sur une ancienne route" Abraham Heschel

Beth Hillel Beth Hillel Beth Hillel Beth Hillel

Dans La Presse

Joden verlaten ons land

January 5, 2011 3

Joden verlaten ons land

05/01/11, 04u00

 

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1203644/2011/01/05/Joden-verlaten-ons-land.dhtml

 

Het aantal Belgische joden dat vorig jaar naar Israël emigreerde is met 63 procent gestegen tot 250. Dat blijkt uit cijfers van het Joods Agentschap, melden de Corelio-kranten. De reden is zowel economisch als "een gevoel van onbehagen".

Het Joods Agentschap behandelt in samenwerking met de Israëlische autoriteiten de immigratie van joden uit alle delen van de wereld naar Israël. Voor 2010 sprong bij hen vooral de stijging in België in het oog. De opmars van 152 emigranten in 2009 naar 250 in 2010 is opmerkelijk groot in vergelijking met andere Europese landen.
 
Als verklaring ziet het agentschap zowel antisemitisme als economische motieven. "Bij veel joden in België leeft een gevoel van onbehagen, nu het antisemitisme weer opflakkert", bevestigt Eli Ringer van het Forum van Joodse Organisaties.
 
VS aantrekkingspool
Bij het Centraal Beheer van Joodse Weldadigheid in Antwerpen wijst men dan weer op economische motieven, zoals het jobverlies in de diamantsector. Bovendien ligt het totale aantal vertrekkende joden veel hoger, merkt men er op, omdat ook de VS en Groot-Brittannië belangrijke aantrekkingspolen zijn.
 
Hoofdredacteur Michael Freilich van Joods Actueel wil echter niet gezegd hebben dat de joodse gemeenschap België massaal verlaat. "De hele joodse gemeenschap in België telt zowat 50.000 mensen", geeft hij nog mee. (belga/odbs)